Hoe de chaos in de wereld je vrij maakt

Veel mensen snappen niet waarom ik zo positief ben over de toekomst. Er is zoveel chaos en het lijkt steeds slechter te worden. Maar schijn bedriegt. Wat is het nut van chaos voor jou en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

vrijheid

De chaos in ons leven en in de wereld lijkt nog steeds toe te nemen. Systemen lopen scheuren op, overleggen lopen soms helemaal vast. Het gaat soms een andere kant op dan we willen en velen voelen zich niet gehoord of gezien en weten niet wat te doen. Het maakt ons vaak onrustig. En hoezo blijf ik dan positief?

Als alles gladjes verloopt in je leven dan zul je er niet zo snel iets in veranderen. Maar juist als dingen schuren of scheuren, komt er ruimte voor verandering. Een mooie tekst van zanger Leonard Cohen zegt: 'there's a crack in everything, that's where the light comes in'. En dat is dus precies de bedoeling, dat we het licht in onszelf meer toelaten. 

Gevoelig

Omdat we gevoelig zijn hebben we de neiging om bij veel verwarrend nieuws of gebeurtenissen onszelf af te sluiten. Als er scheuren in ons leven lijken te ontstaan proberen we die snel en netjes weer te dichten. We willen controle houden over wat er gebeurt, alsof het dan helpt om in onze kokon te blijven. Dat werkt niet meer, ook niet in ons eigen leven. Je komt dan niet meer vooruit juist omdat je het licht tegenhoudt dat door de scheuren heen wil komen. Het gaat juist om het meer nemen van verantwoordelijkheid, meer vertrouwen in jezelf en in je eigen autoriteit in plaats van op anderen te wachten. Kortom: het heft in eigen handen nemen. 

Chaos gaat vooraf aan een sprong

Het staat wetenschappelijk vast dat chaos voorafgaat aan een sprong in de evolutie. Dat systemen gaan vastlopen (zorg, politiek, belastingen, banken, etc) hoeft daarom geen angst aan te jagen, het is juist een teken dat er iets gaat veranderen. En je kunt er zelf aan meewerken dat dit ten goede zal zijn. Daarvoor zijn we juist deze tijd op aarde. We zitten met zijn allen in een gezamenlijk groeiproces naar een mooiere en betere wereld. Het vraagt wel wat vertrouwen en lange termijn denken.

Rust in de chaos kunnen voelen

Zie de chaos om je heen en in je leven als een storm. Een storm zorgt ervoor dat alles wat niet meer nodig is wordt losgelaten, maar de storm geeft ook onrust. Blijf in alles wat er gebeurt in verbinding met jezelf, koester je eigen verlangens. In het oog van de storm is het stil, in die stilte kun je inspiratie ontvangen. Houd afstand tot alle rumoer maar zie wel wat er gebeurt, want het oog van de storm verplaatst zich en dat vraagt dat je meebeweegt. Vertrouw dat er uiteindelijk een nieuw evenwicht ontstaat.

Wees bewust

We hebben allemaal onbewust oude belemmeringen die ons onvrij maken. Onverwerkte emoties die in ons lichaam zijn opgeslagen of een idee wat we bewust of onbewust hebben meegekregen dat 'moet'. Denk bijvoorbeeld aan het 'moeten' presteren. Maar veel dingen zitten dieper. Zoals b.v. uitgelachen of gepest zijn, schaamte in de familielijn, weggestopte boosheid naar je vader, onbewuste beschermingsreacties als vechten en vluchten. Vrijheid ervaar je als je daar los van komt.  En dat is een proces dat ik heel goed ken en waar ik je graag in ondersteun. 

Vrijheid en moeiteloosheid

Het volgen van je pad en vertrouwen op je intuitie brengt een enorme voldoening. Als je buiten je comfort zone durft te gaan en het licht door de scheuren heen laat komen gebeuren er bijzondere dingen. Wat vastgelopen leek komt moeiteloos weer in beweging. Wat je dacht dat je zwakte was blijkt je sterk te maken. De onzekerheid en chaos van verandering kunnen tijdelijk beangstigend zijn, maar dat is vaak bij een groeispurt. Achteraf voel je de ruimte en de vrijheid en ben je blij dat je het gedaan hebt. Je komt dan in fase 4 uit mijn begeleidingsmodel. Ik noem het: zijn vanuit de ziel.

Hoe verder?

Moet je nog zoveel in je leven? Doe dan mee aan de zevendaagse 'van moeten naar willen'.  
Wil je een stapje verder richting moeiteloosheid en vrijheid? Kom dan naar in een van de workshops
 

 

Ronald de Waal

Reacties

Eri 2019-11-14 12:54:29 Mooi!!!!
Duncan 2021-03-08 11:08:31 Beste Ronald,
Moedig dat je deze visie hebt ontwikkeld. Kun je ok nog anders ernaar kijken?, dat is de vraag. "Blijf in alles wat er gebeurt in verbinding met jezelf, koester je eigen verlangens. In het oog van de storm is het stil, in die stilte kun je inspiratie ontvangen. Houd afstand tot alle rumoer maar zie wel wat er gebeurt, want het oog van de storm verplaatst zich en dat vraagt dat je meebeweegt. Vertrouw dat er uiteindelijk een nieuw evenwicht ontstaat." Natuurlijk kan ik mezelf zo innerlijk sterk maken. Alleen, ik ga totaal voorbij aan al mijn medemensen, zowel dichtbij mij als ver weg. Een gezonde geest includeert ook zoveel mogelijk medemensen. Aanvankelijk nog weinig, bij oefenen allengs meer en meer. Alleen dan kan de mens de chaos te lijf, in zichzelf én in de wereld. - Groet van Duncan.
Ronald de Waal 2021-03-08 11:29:57 Precies! dat is oefenen, maar wel stap twee. Pas als je een echte verbinding met jezelf hebt kun je een echte verbinding met anderen hebben. En dat is zeker nodig om de chaos in de wereld te veranderen! lees je ook mijn blogs op wakker.ogenopenacademie.nl?

Plaats hier je reactie!

Aanbod & Diensten
• Home • Agenda • Aanbod
Landen op je plek

Van Abbestraat 44
1064 WV Amsterdam

reactie AT landenopjeplek DOT nl 0624988385

32.7
999
25
3.236.253.192