Angst en durf

Je diepste verlangen te leven vraagt allereerst om durf, zeker als je gevoelig bent. Want er komen angsten naar boven als je het pad van zelfontwikkeling inslaat en voor nieuwe uitdaging komt te staan. Hoe ga je daarmee om?

We blijven hangen

We denken dat we logische wezens zijn, maar de logica is vaak ver te zoeken. Als je zou vragen hoe groot je commitment is om een verandering aan te gaan naar het leven van je verlangen, zul je een hoog cijfer noemen. Maar als er dan concrete stappen en afspraken komen, wordt het lastig. Daar zijn we niet consekwent in, dat merk ik ook bij mezelf. 

Ons ego-verstand probeert ons te vertellen waarom het niet nodig is:  het werkt niet (je hebt het nog niet eens de kans gegeven), het is nu niet het moment ('het' moment komt waarschijnlijk nooit),  etc. Zo blijven we hangen in onze comfortzone.
Om iets nieuws te bereiken en onszelf niet te verlochenen is er nieuwe actie nodig. Moed = angst + actie. Wat helpt je om tot die actie over te gaan?

1 Herken dat het speelt  

Probeer te herkennen dat er meer speelt dan alleen het idee 'het werkt niet' of 'het is nu niet het moment', etc. Het kan angst, twijfel of weerstand zijn. Luister naar de stem van je ego en waar het je bewust van wil maken. Herken de valkuilen waar het je op wil wijzen. Herken ook dat het een oud patroon is dat om verandering vraagt.  

2 Weet waarom het speelt

Als je een nieuw pad kunt inslaan of daar aanstalten voor maakt, of een commitment aangaat zoals een relatie of nieuwe carriere (of zelfs een nieuwe manier van leven) dan heeft het daar duidelijk mee te maken. Het kan ook zijn dat je een stapje maakt in het ontdekken en leven van je diepste verlangen, je levensmissie. Je ziel wil groeien en ziet graag iets bijzonders, iets groots, en  dat kan overweldigend zijn. En juist als het tijd is om een stap te maken komt de angst en weerstand naar boven. Het gaat in al die gevallen om angst voor je eigen creatieve kracht, voor je eigen grootsheid. 

3 Durf een nieuwe zelf te zien

Je staat op het punt om een ander deel van jezelf dat nu sterker doorklinkt aan het woord te laten. Je idee over jezelf gaat veranderen, en dat maakt het eng. Dat merk ik bij de deelnemers aan mijn programma. Je 'emotionele overlevings-zelf' heeft weerstand.: 'Kun je dat aan? Hoe zullen anderen reageren?' 

Het helpt dan als je je nieuwe zelf, waarin je vanuit een diepere laag leeft, te omarmen, het mag er zijn, ook al weet je niet precies wat het is. Want je bent op weg naar een nieuw gevoel van vrijheid, dat je nog niet eerder kende. Van deelnemers in mijn programma wordt vaak door anderen gezien dat ze meer gaan stralen.  

4. Maak vrienden met angst 

Maak vrienden met angst, twijfel en verzet. Duw ze niet weg, ze mogen er zijn. Betrek hen, luister naar hen en loop met ze mee. Je wordt er sterker van, omdat ze je naar een grootsere versie van jou wijzen.
Wanneer je je angst erkent, ermee werkt en de koers volgt die je in je hart herkent, dan begin je aan een diepgaande reis naar de volledige en authentieke uitdrukking van jezelf. Naar je eigen plek. En dat is het grootste geschenk dat je jezelf en je omgeving kunt geven. Neem diep adem, neem een stap. Geef jezelf daarna een schouderklopje of een por in de zij: goed bezig! 

5 Vertrouw

Wees niet bang dat het leven pijn doet, blauwe plekken en schaafwonden horen erbij. Voluit leven en daar plezier in hebben betekent ook dat je risico's neemt en pijn niet vermijdt. Wees onbevangen als een kind. Je hoeft niet moeilijk te doen of angstig ernaar te zoeken. Vertrouw erop dat elk probleem ook een nieuwe kans geeft. Er is een oneindige voorraad van alles wat ECHT belangrijk is, en als je dat niet gelooft: er is in elk geval genoeg om van te genieten en met anderen te delen.

Wanneer waag jij de stap?

Ik heb jaren geleden de stap gewaagd van consultant naar een onzekere toekomst als levensmissie coach en healer. En ook nu maak ik weer een stap naar meer grootsheid. Al gaat het niet vanzelf, het bevalt me uitstekend! Met behulp van mijn praktische stappenplan kun je dit proces sneller doorlopen dan ik zelf heb gedaan.

Stel niet meer uit

Gevoelige mensen blijven het liefst in hun cocon, wachtend op het juiste moment, op een teken. Ze stellen het belangrijkste in hun leven uit. Het leven is veel te kort, dus waarom uitstellen en wachten? 

Liefdevol naar jezelf zijn is een eerste stap, Je hoeft niet te veranderen je mag juist toelaten om te zijn wie je echt bent. De workshop 'liefdevol naar jezelf en anderen' helpt hierbij. We werken aan meer zelfliefde en ruimen op wat je weerhoudt om krachtig en liefdevol je eigen stappen te nemen.

Meer informatie over de workshop...  

 

Ronald de Waal

Plaats hier je reactie!

Aanbod & Diensten
• Home • Agenda • Aanbod
Landen op je plek

Van Abbestraat 44
1064 WV Amsterdam

reactie AT landenopjeplek DOT nl 0624988385

31.9
972
25
3.236.13.53