Gevoeligheid en autisme als kracht

Tegenwoordig noem ik mezelf naast gevoelig ook wel licht autistisch. Als mensen zeggen: 'dat ga ik doen' en ze doen het vervolgens niet, dan kan ik daar heel slecht tegen. Afspraak is afspraak, ook met jezelf. Hoezo is die gevoeligheid een kracht?

Is autisme ook gevoeligheid?

Autisten en ADHD-ers zijn ook gevoelige mensen, al lijken ze misschien niet zo invoelend te zijn. Het autistische brein functioneert inderdaad anders, maar je voelt de wereld juist meer. Als je deelneemt aan de wereld en je moet iets zeggen over wat je ervaart dan moet je gevoel weer terugvertalen in tekst. Dat kost tijd, zeker met alle prikkels die er ook nog eens op je afkomen. Daarom is het zo fijn om je terug te kunnen trekken, zodat je niet afgeleid wordt door alle vertaalslagen die je moet maken. 

De kracht van gevoeligheid

Toch is het voelen een sterk punt en zit je gevoel er meestal niet naast. Het is een belangrijke gave waar nog een groot tekort aan is in de wereld. Er is helaas vaak een groot verschil tussen wat men zegt en wat men voelt. Maar als gevoelig persoon hoort het ook bij je missie om dat op een eerlijke en liefdevolle manier terug te  leren geven aan anderen. In dit filmpje zie je hoe Greta, die autistisch is, haar gave inzet voor een betere wereld. 

De grootste belemmering zit in je hersenen

Je gave leven is, juist voor gevoelige mensen, een lastige opgave. Je hersenen willen je beschermen tegen gevaar. Daarom schiet je snel in een beschermingsreactie, bijvoorbeeld als iemand boos op je wordt of als je teveel prikkels ontvangt waar je iets mee moet. Bij gevoelige mensen, ook bij autisten, zijn deze mechanismen heftiger bij dan 'gewone' mensen. Mensen met autisme bijvoorbeeld ervaren een veel hogere schaal van angst en vinden het moeilijk om in deze wereld te leven. Daardoor schiet je heel snel in een beschermingsmechanisme, ter overleving.

Denk daarbij aan deze gedragingen: 

  • vechten, dit kan ook een woedeuitbarsting zijn om de signalen te stoppen
  • vluchten uit je lichaam, dat gebeurt bijvoorbeeld bij hoogsensitieve mensen en ook wel bij ADHD
  • verstijven. Zelf sloeg ik vaak helemaal dicht als iemand boos werd of als ik werd uitgescholden
  • schuilen in de kudde, onzichtbaar maken door je achter anderen te verschuilen

Deze mechanismen vinden plaats in je hersenstam. Je kunt je voorstellen dat als deze reactie in je hersenstam gebeurt, dat er andere delen van je hersenen niet meer goed functioneren. Dat heeft gevolgen voor je functioneren en het belemmert je bijvoorbeeld ook in maken van stappen naar het leven van je missie. 

Zelf werken aan je kracht

De MIR-methode helpt tegelijkertijd om je veiliger te voelen en aan je hersenen om te voorkomen dat je snel in de beschermingsstand schiet. Dan kun je jezelf bewust blijven van wat er gebeurt en kun je leren omgaan met wat je voelt. Het is een veilige methode en heeft een positieve uitwerking op het functioneren van je hersenen en eventuele tics of dwangmatigheden. Het ondersteunt je op een milde manier om je gevoeligheid als gave te gebruiken. Je kunt de basistechniek en uitleg vinden op de website mirmethode.nl. In een persoonlijk consult (MIR-op-Maat) wordt dit op de persoon afgestemd en leer je hoe je dit proces op een veilige manier versnelt. Dit kun je in overleg ook als ouder voor je kind doen.

Lees zelf de ervaringen van anderen op het gebied van het autisme spectrum: https://www.mirmethode.nl/ervaringen/autisme/  
Stuur me gerust een berichtje (via contactpagina) als je meer info wilt over de MIR-op-maat voor mensen met labeltjes of als je andere vragen hebt. Ik help je graag een stapje verder!

Ronald de Waal

Plaats hier je reactie!

Aanbod & Diensten
• Home • Agenda • Aanbod
Landen op je plek

Van Abbestraat 44
1064 WV Amsterdam

reactie AT landenopjeplek DOT nl 0624988385

29.9
973
25
3.236.13.53