De wereldgebeurtenissen als spiegel

De wereld is er om je wakker te maken. Zijn we bewust wat er gebeurt en hoe we meer invloed kunnen uitoefenen dan we denken? Deze blog laat je in de spiegel kijken en nieuwe mogelijkheden zien.

kijken naar jezelf

Zo begon het

Misschien ken je het verhaal al. Een belangrijke levensles was dat ik, toen ik regelmatig uit eten ging met mijn partner en/of vrienden, er bijna altijd iets mis was met mijn eten. Het was aangebrand, rauw, het was niet wat ik besteld had of het kwam helemaal niet en de ober zag me niet. Anderen moesten me vaak helpen. Dat gebeurde zo vaak dat het ook anderen opviel. Ik raakte daarvan in de stress en vroeg altijd anderen om hulp. Het lukte me daardoor niet om te genieten van het etentje en ik ging er zelfs tegenop zien.

Wat geef je aandacht?

Tot ik het zo zat was dat ik op zoek ging naar de oorzaak. Het gebeurde altijd bij mij en niet bij de anderen, dus misschien kon ik zelf iets veranderen. Ik kwam op de wet: 'wat je aandacht geeft dat groeit'.

Dan moest ik dus mijn aandacht meer richten op wat ik wilde, onbekommerd gezellig eten. En daar zelf verantwoordelijkheid voor nemen, dus niet aan anderen vragen of ze wilden helpen met oplossen. Ik nam mij voor om zelf met het bord naar de keuken te lopen en het dan weer los te laten. Dat deed ik de eerstvolgende keer en het werkte: daarna heb ik er nauwelijks nog last van gehad.

De spiegel van de wereld

De wereld spiegelde mijn eigen angst dat het mis zou gaan terug. Als je zo krachtig bent om dat te kunnen creëren, dan kun je ook mooie dingen creëren. De wereld gedraagt zich steeds meer als een krachtige spiegel, hij spiegelt terug wat wij zelf uitzenden. Het vraagt om oefening met het monitoren waar je aandacht naartoe gaat en hoe je reageert. Je kunt bijvoorbeeld focussen op liefde, begrip, waardering en dankbaarheid. Dat zal mooie ervaringen aantrekken.

Focus op wat je wel wilt

De overdadige berichtgeving over een zwaar griepvirus laat onze aandacht focussen op iets dat we niet willen, op een angst. Uit angst kan chaos ontstaan. En de theorie is dus: Waar je op focust dat groeit. Er ontstaat chaos. En het groeit. Als je dit bij elkaar optelt dan kun je concluderen dat we misschien zelf iets kunnen doen door onze aandacht te verleggen naar wat we WEL willen. Daarom is een nuchtere reactie niet verkeerd. Het helpt ook om wat minder naar berichtgeving met alarmerende toon te luisteren.

Oefenen met je aandacht

Het vraagt om oefening in hoe je reageert. In deze tijd van versnelling en verandering zullen we steeds vaker worden uitgedaagd door gebeurtenissen en berichtgeving die verwarring zaait, totdat we in de gaten hebben hoe we het beste daarop kunnen reageren.
Hoe meer mensen een staat van verbinding met elkaar en met de aarde weten bewaren, hoe meer meer rust er kan ontstaan, denk bijvoorbeeld ook aan de stormen die er zijn. We hebben hier veel meer invloed op dan we denken!

Meer weten?

In mijn boek 'wie ben ik echt?' is een heel hoofdstuk gewijd aan de spiegel van de wereld en hoe dat voor jou kan werken. Als je het via de ogenopenacademie bestelt ontvang je er filmpjes en actuele voorbeelden bij.

In mijn workshop 'ruimte voor de nieuwe tijd' leer je in de spiegel te kijken en hoe je krachtig voor jezelf kunt gaan staan bij alle veranderingen die er zijn. 

Ronald de Waal

Plaats hier je reactie!

Aanbod & Diensten
• Home • Agenda • Aanbod
Landen op je plek

Van Abbestraat 44
1064 WV Amsterdam

reactie AT landenopjeplek DOT nl 0624988385

26.4
968
25
3.236.253.192